shape shape shape shape

Izazovi za 21. vek

Napredak u multidisciplinarnom pristupu, kao na primer u veštačkoj inteligenciji, mašinskom učenju, robotici, nanotehonologiji, 3D štampanju, genetici i biotehnologiji, uzrokuje značajne društvene promene.

Velike promene u poslovnim modelima, koje nastaju kao rezultat ubrzanog procesa digitalizacije, ostavljaju duboke posledice na tržište rada. Vidimo da veliki broj radnih mesta nestaje, dok neka potpuno nova nastaju i postaju sve popularnija. U mnogim državama i granama privrede, trenutno najtraženija zanimanja i struke nisu ni postojale pre deset ili čak pet godina, a ovaj ritam promena se neprestano ubrzava.

Sposobnost predviđanja i pripremanja za veštine koje će biti potrebne u budućnosti, za opis budućih poslova i njihov celokupan efekat na prirodu zaposlenja postaje sve važnija za roditelje i učenike koji žele da iskoriste prilike koje ovi trendovi donose i izbegnu nepoželjne posledice.

Moramo priznati da poznavanje rada na računaru i učenje stranih jezika danas, spadaju pod pismenost. S obzirom na proces ubrzane digializacije, koji se realizuje svuda u svetu, osnovna znanja iz programiranja predstavljaju programersku pismenost. Svaki roditelj treba da ima odgovornost i na vreme pravilno usmeri svoje dete na pravi put.

Zašto smo nastali?